RUKA PRIJATELJSTVA- MOBILIZACIJA MLADIH

Uz finansijsku podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava RS i Skupštine opštine Velika Plana, Udruženje “Svet reči” u ponedaljak, 21.12.2015.godine, u Domu omladine u Velikoj Plani,organizuje trening za vršnjačke edukatore iz Velike Plane, Smedereva i Smederevske Palanke.
grbHRLogoCMYK

Reč je o projektu  “RUKA PRIJATELJSTVA- MOBILIZACIJA MLADIH IZ PODUNAVSKOG OKRUGA ZA PODSTICANJE POZITIVNOG DELOVANJA ŠIRE DRUŠTVENE ZAJEDNICE PREMA PRIPADNICIMA ROMSKE POPULACIJE” čiji je cilj je informisanje, edukovanje i podizanje svesti mladih našeg okruga o diskriminaciji usmerenoj prema predstavnicima romske populacije kao socijalno ugrožene.

Projekat se sastoji iz : treninga za  vršnjačke edukatore/ke na temu diskriminacije i tolerancije sa fokusom na diskriminaciji prema predstavnicima romske populacije kao socijalno najugroženije populacije,30 radionica sa decom (u vrtiću i osnovnoj školi) i mladima (u srednjoj školi) koje će organizovati vršnjački edukatori (u svakoj opštini po 10), 6 uličnih akcija: 6 edukativnih panoa i 6 informativnih štandova sa edukativno-promotivnim materijalima (lifletima,brošurama, posterima,bedževima…),3 performansa na ulici u 3 grada na temu diskriminacije sa fokusom na diskriminaciji prema predstavnicima romske populacije, 3 tribine za nastavnike,predstavnike Školskih odbora,Saveta roditelja,roditelje, predstavnike lokalnih vlasti i širu društvenu zajednicu u 3 grada na kojima će, relevantni predstavnici/ce naših romskih partnerskih organizacija„Romani cikna“ iz Kruševca i Udruženje Romkinja „Osvit“ iz Niša sa kojima sarađujemo dugi niz godina i koje imaju veliko iskustvo u ovoj tematici govoriti o romskoj kulturi, diskriminaciji,toleranciji i promovisati Pravilnik o diskriminaciji..Završni deo projekta je Konferencija za štampu koja će okupiti sve partnerske organizacije i učesnike i na kojoj će biti predstavljeni rezultati projekta.
Obučeni vršnjački edukatori/ke formiraće mrežu boraca protiv svake vrste diskriminacije i na taj način doprineti podsticanju pozitivnog delovanja šire društvene zajednice prema predstavnicima romske populacije..Projekat promoviše mir, toleranciju i nenasilje, kao i pozitivne vrednosti među mladima. Na taj način, mladi će postati podrška lokalnoj sredini i školama da postanu i ostanu škole bez nasilja i diskriminacije, tj. sigurne i podsticajne sredine za decu i mlade.Kao društvo posvećeno promovisanju jednakosti, tolerancije i konstruktivnog dijaloga ,mladi treba da budu nosioci svih pozitivnih promena usmerenih ka borbi protiv svih oblika diskriminacije.
Projekat treba da motiviše mlade na pruzimanje aktivne uloge u stvaranju promena u svojoj okolini podsticanjem na akcije kreativnog delovanja sa ciljem eliminacije svih oblika diskriminacije kao i da ih podrži da postanu aktivni promoteri ljudskih prava i nediskriminacije u svom okruženju.Projektne aktivnosti promovišu mirovni aktivizam mladih i podstiču građane na aktivni doprinos i promociju mirovne kulture, one daju mladima priliku da razvijaju osećanje empatije i na taj način povećaju kapacitete za mobilisanje svoje zajednice za borbu protiv svih oblika diskriminacije. Mladi će tako postati aktivni učesnici u svojim zajednicama i dugoročno će uticati na promenu stavova dece i mladih, roditelja, nastavnika i šire društvene zajednice prema Romima.Ceo projekat prati jaka medijska kampanja na lokalnim radio i TV stanicama.

Projekat traje 3 meseca od decembra 2015. do marta 2016.godine i realizuje ga UG “Svet reči” u partnerstvu sa nekoliko organizacija “Edit-centrom” iz Novog Sada, “Romani cikna” iz Kruševca i Udruženjem Romkinja “Osvit” iz Niša.

Gostovanje naših članova na lokalnoj televiziji TV ,,Jasenica” možete pogledati OVDE.
Tekst o realizaciji projekta možete pročitati na LINKU.
Jos jedan objavljen članak na Plana Media pogledajte na LINKU.
Članak o završnoj fazi projekta pogledajte OVDE.
Zvaničan flajer projekta:
flajer

Aktivnosti sprovedene u toku projekta:

 • 21.12.2015. Trening u okviru projekta ,,RUKA PRIJATELJSTVA- MOBILIZACIJA MLADIH IZ PODUNAVSKOG OKRUGA ZA PODSTICANJE POZITIVNOG DELOVANJA ŠIRE DRUŠTVENE ZAJEDNICE PREMA PRIPADNICIMA ROMSKE POPULACIJE”
Video prilog sa treninga pogledajte OVDE.
 • 14.01.2016. Radionica u EUŠ ,,Vuk Karadžić”, fotografije sa radionice pogledajte u galeriji ispod.
 • 18.01.2016. Održane 2 radionice u EUŠ ,,Vuk Karadžić’‘, fotografije sa radionice pogledajte u galerijama ispod.
 • 19.01.2016. Radionica Tehničkoj školi u Smederevu,  fotografije sa radionice pogledajte u galeriji ispod.
 •  20.01.2016. Vršnjački edukatori “Palanačke gimnazije” održali drugu radionicu. Posetili su osnovnu školu “Vuk Karadžić”. Na radionici je bilo prisutno oko 40 učenika 8. razreda.
 • 20.01.2016. Radionica u EUŠ ,,Vuk Karadžić”, fotografije sa radionice pogledajte u galeriji ispod.

 • 20.01.2016. Radionica Gimnaziji u Velikoj Plani u odeljenju 4/4, fotografije sa radionice pogledajte u galeriji ispod.
 • 20.01.2016. Radionica Gimnaziji u Velikoj Plani u odeljenju 3/4, fotografije sa radionice pogledajte u galeriji ispod.
 • 20.01.2016. Održane radionice u Tehničkoj školi u Smederevu,  fotografije sa radionica pogledajte u galeriji ispod.
 • 21.1.2016. Radionica u osnovnoj školi ,,Heroj Radmila Šiškovic” ,fotografije sa radionice pogledajte u galeriji ispod.
 • 21.1.2016. Radionica u osnovnoj školi ,,Sveti Sava” ,fotografije i snimke dramatizacija sa radionice pogledajte na linkovima i u galeriji ispod. Na radionici je prisustvovao pripadnik romske nacionalnosti.
 • 29.02.2016. Održana radionica predškolskoj grupi u okviru projekta ,,Ruka prijateljstva”
 • 01.03.2016. Održana radionica u OŠ ,,Žikica Damjanović’‘ u okviru projekta ,,Ruka prijateljstva”
 • 01.03.2016. Održana radionica u Tehničkoj školi ,,Nikola Tesla’‘ u okviru projekta ,,Ruka prijateljstva”

Video prilog sa radionice pogledajte OVDE.

 • 07.03.2016 Održane radionice u vrtićima ,,Petar Pan” i ,,Naša radost, fotografije pogledajte u galeriji ispod.
 • 08.03.2016 Održane 4 radionice u vrtiću ,,Taš”, fotografije pogledajte u galeriji ispod.
 • U utorak, 15.3.2016.godine, , vršnjacki edukatori iz Gimnazije iz Velike Plane predstavili su rezultate svojih aktivnosti Pedagoškom kolegijumu svoje škole.
 • U sredu, 16.3.2016.godine, , vršnjacki edukatori iz Palanačke gimnazije predstavili su rezultate svojih aktivnosti Pedagoškom kolegijumu svoje škole.
 • 18.03.2016 Održana radionica učenicima OŠ ,,Sveti Sava”, fotografije pogledajte u galeriji ispod.
 • 18.03.2016   U prostorijama gradske biblioteke Radoje Domanović u Velikoj Plani organizovana je konferencija za stampu na kojoj su učestvovali : Jelena Zlatkova, Slavica Rakić, Rozalija Rakić, Nataša Rajić, Žarko Karadžić, Danijela Jovanović, Dalibor Todorović i Dramski studio Tehničke škole iz Smedereva. Tom prilikom dodeljenje su zahvalnice vrtićima, predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, javnim institucijama, medijimakao i značajnim pojedincima koji su dali doprinos u realizaciji projetka. Snimak konferencije pogledajte OVDE.