Zbornik radova “Kad duša zaboli”

Zbornik radova “Kad duša zaboli”

Zbornik radova možete pogledati na sledećem linku : https://heyzine.com/flip-book/b9f195af32.html#page/1

                    LITERARNI KONKURS „KAD DUŠA ZABOLI…“

               U periodu od 15. maja do 15.novembra 2022.godine, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, a u okviru sprovođenja Nacionalne strategije za mlade, naše Udruženje građana „Svet reči“ iz Velike Plane, realizovalo je projekat  “Imaš problem? Tu smo za tebe!”, a literarni konkurs „KAD DUŠA ZABOLI…“ jedna je od projektnih aktivnosti.

              Cilj projekta je bio izgradnja  mreže Timova vršnjaka i vršnjakinja  – pomagača iz 7 partnerskih srednjih škola u opštinama: Velika Plana, Smederevska Palanka, Požarevac, Kučevo, Despotovac, Kragujevac i Bor,  edukovanih, podržanih i osnaženih  za rad sa mladima na problemima adolescentske populacije, prvenstveno problemima vezanim za komunikaciju i konflikte, konstruktivne načine nošenja sa osećanjima besa, tuge, straha, seksualnosti i participaciju mladih kroz aktivizam.

            Rezultati istraživanja u koje je bilo uključeno 1.200 mladih uzrasta 15-19 godina,  iz opština Velika Plana, Smederevska Palanka (Podunavski okrug), Kučevo, Požarevac (Braničevski okrug), Despotovac (Pomoravski okrug), Kragujevac (Šumadijski okrug) i Bor (Borski okrug, a koje smo sproveli u saradnji sa PP službama sa kojima imamo dugogodišnju saradnju u okviru naših ranijih projekata, pokazuju da se povećava  broj mladih koji se nalaze u periodu tzv. “adolescentne krize” jer se mladi  suočavaju sa dosta stresora i potrebna im je podrška. Povišeno anksiozno stanje,  naleti panike, osećanje prestrašenosti  i intenzivno osećanje nemira, naročito se pogoršalo od početka pandemije. Veliki broj ispitanika/ca suočava sa  stanjem negativnog raspoloženja, tuge i usamljenosti, ali i potpune nezaineresovanosti.  Osećanje potpune bezvrednosti navodi 12% učenika, dok 7% učenika navodi da im se dešava da razmišljaju o prekidanju života.

            Aktivnosti  Timova vršnjaka – pomagača omogućavaju direktnim korisnicima usluge i iskustvo učešća u radioničarskom radu i TEEN savetovalištu , izvode ih iz socijalne izolacije u kojoj se nalaze jer su,  zbog stigmatizacije i  ekonomske situacije, oni  prinuđeni da svoje slobodno vreme provode sami u svojim kućama, bez prilike da se razvijaju i ostvaruju u društvu. 

            Program*  je pružio sistem alternativnih usluga i pomogao je mladima sa mentalnim smetnjama da ovladaju veštinama i steknu znanja kojima će uspešno savladavati, kako razvojne, tako i svakodnevne životne probleme i izazove.  Projekat je imao informativnu, savetodavnu, inkluzivnu i podržavajuću ulogu, kako direktnim korisnicima, tako i čitavoj zajednici i uticao je na poboljšanje komunikacije, veći stepen razumevanja, povećanje socijalne empatije i uvažavanja različitosti. Mladi iz Timova vršnjaka-pomagača, koji su uključeni u program kao volonteri i voditelji aktivnosti,  kroz usvajanje konkretnih znanja i veština neophodnih za rad u programu, razbijali su sopstvene predrasude o problemima psihičke prirode, postali su aktivni lobisti i edukatori i na taj način doprineli  ostvarivanju ciljeva programa, odnosno, kreiranju prilika za ravnopravno učešće svih mladih u životu lokalne zajednice.

*Projekat je deo našeg Programa zaštite mentalnog zdravlja mladih i  nastavak je sledećih projekata: “DRUŽILIŠTE-PROGRAM PODRŠKE UNAPREĐENjU PSIHIČKOG ZDRAVLjA MLADIH OPŠTINE VELIKA PLANA KROZ PROGRAME PREVENCIJE I AKCIJE”,  „NISTE SAMI! MI SMO SA VAMA –Program psihološke podrške mladima opštine Velika Plana“, “MI NE PRIČAMO DRUGIMA, MI PRIČAMO SA TOBOM – PODRŠKA MENTALNOM ZDRAVLjU MLADIH OPŠTINE VELIKA PLANA” koje smo uspešno realizovali na teritoriji opštine Velika Plana. u periodu od 2010.do 2017.godine uz podršku Balkanskog fonda za lokalne inicijative – program Socijalna tranzicija (BCIF), Centralnog fonda za jugoistočnu Evropu, Ministarstva omladine i sporta i Opštine Velika Plana.

U Velikoj Plani, 15.11.2022.                                           Jelena Zlatkova

                                                                              autorka i koordinatorka projekta

Leave a Reply

Close Menu