PRIZNANjA DONATORI

Copyright© 2018 - UG “Svet reči” Velika Plana

Udruženje građana “SVET REČI” Velika Plana

"PET DO DVANAEST! DOK NE BUDE KASNO!"
- Radionica u Velikom Gradištu -

Veliko Gradište, 17.4.2018.godine:


Srednja škola Veliko Gradište i ove godine uzela je učešće u projektu UG Svet reči, sa aktuelnom temom " "PET DO DVANAEST! DOK NE BUDE KASNO!",

http://www.ssvg.edu.rs/naslovna/18-pro1.jpg

u domenu prevencije i zaštite od porodičnog nasilja. Profesori i učenici koji su prisustvovali treningu, 14.3.2018, veoma su zadovoljni načinom rada, predavačima i grupom sa kojima se obrađivala ova tema. Nastavničko veće, Školski odbor i Savet roditelja obavešteni su o projektu i aktivnostima Tima za pružanje podrške deci i mladima koji potiču iz porodica u kojima je prisutno porodično nasilje.

23.3.2018.godine, vršnjački edukatori su otpočeli sa radionicom u trećem razredu turističkih tehničara, odeljenju u kojem je odeljenjski starešina profesor koji je pohađao trening i učenik –edukator. Radionica je izvedena po planu koji su učenici dobili, sa malim modifikacijama , na temu pol i rod. Vladala je radna i pozitivna atmosfera i podstaknuta su mnoga pitanja, te se diskusija odvijala u smeru, promene dosadašnjih, uvreženih razmišljanja i stavova . Radionici, u trajanju od sat vremena, prisustvovalo je 24 učenika.

Mišljenje učesnika o izvedenoj radionici:

Bilo je zanimljivo, edukativno. Pomoću radionice, više smo se povezali, jedni sa drugima. Promenili smo perspektivu gledanja na neke stvari. Otklonili smo dosta predrasuda. Vreme i okruženje u kojem živimo i tradicija, nameće nam određene standarde ponašanja, ali smo uvideli da se ti standardi ne moraju poštovati, da svaka osoba donosi za sebe određeni stav.(Dragana)


Bilo je dosta interesantno. Naučili smo dosta toga i saznali mišljenja drugih osoba o toj temi. Radionica nam je pomogla da proširimo vidike i bolje razumemo stavove drugih ljudi o kojima nismo razmišljali. Nasilje je prisutno u svim zemljama, zasnovano je često na „razlikama“ između muškog i ženskog pola. Filmovi, edukacije ..povećavaju svest društva o prisutnosti nasilja u svetu i apel da se ustane i zaustavi nasilje! (Tamara)