PRIZNANjA DONATORI

Copyright© 2018 - UG “Svet reči” Velika Plana

Udruženje građana “SVET REČI” Velika Plana

“PET DO DVANAEST!

DOK NE BUDE KASNO”

- Despotovac -

DESPOTOVAC, 30.5.2018.

U saradnji sa Tehničkom školom u Despotovcu, koja je jedan od naših partnera na projektu "PET DO DVANAEST! DOK NE BUDE KASNO!", danas smo u njihovoj fiskulturnoj sali organizovali tribinu na temu porodičnog nasilja.

Tribinu je otvorio direktor škole, Dobrica Stojanović koji je pozdravio sve prisutne i naglasio da je ovo već četvrti projekat koji njihova škola sprovodi u partnerstvu sa UG "Svet reči". Nakon toga, prisutnima se obratila Marijana Miladinović - Jovanović, pedagog, koja je govorila o počecima saradnje koji datiraju još od 2004.godine kada je njihova škola bila jedna od 10 srednjih škola koje su bile uključene u naš projekat protiv trgovine ljudima. Nakon toga, 2006/2017.saradjivali smo na projektu "Mladi protiv korupcije", a ove godine je škola uključena kao partner u dva nova projekta UG "Svet reči" : "Pet do dvanaest! Dok ne bude kasno!" protiv porodičnog nasilja i "Vršnjačkom edukacijom protiv digitalnog nasilja".

Jelena Zlatkova - autorka i koordinatorka projekta je predstavila projekat koji se sprovodi u 10 opština i 12 škola, gpvprila je o potrebi da naučimo da prepoznamo decu i mlade koji žive u porodicama u kojima je prisutno nasilje i načinima na koje možemo da im pružimo podršku. Volonter "Sveta reči", Andrija Pantić, je govorio o ličnom životnom iskustvu i uticaju situacije nasilja na formiranje lilčnosti adolescenta.

Ivan MIletić - nastavnik mentor je govorio o aktivnostima Tima za vršnjačku podršku, radionicama koje su organizovali sa mladima u svojoj školi, njihovoj posvećenosti da pomognu svojim vršnjacima da osveste problem i prijave, bilo da su žrtve ili imaju saznanja da se negde dešava nasilje.

Na samom kraju, okupljenima se obratio Tim vršnjačkih edukatora koji čine: Bojana Bojović, Miranda Dervišaj i Bojan Bogdanović.

Prisutni su imali prilike da pogledaju odabrane snimke performansa "Danas sam dobila cveće" i pesmu "Fragmenti" Erosa Alezija.

Tribini su, osim učenika/ca i nastavnika ove škole, prisustvovali pedagozi osnovnih škola, predstavnici Školskog odbora, Saveta roditelja, kao i relevantnih institucija Centra za socijalni rad, MUP -a...

Tribinu su medijski propratile TV "Resava" i web-portal "Planamedia"