PRIZNANjA DONATORI

Copyright© 2018 - UG “Svet reči” Velika Plana

Udruženje građana “SVET REČI” Velika Plana

“VRŠNJAČKOM EDUKACIJOM PROTIV DIGITALNOG NASILJA”

- Smederevska Palanka -

SMEDEREVSKA PALANKA, 30.5.2018.godine:

U okviru projekta "VRŠNJAČKOM EDUKACIJOM PROTIV DIGITALNOG NASILJA", vredni vršnjački edukatori/ke iz Palanačke gimnazije održali su dve radionice "Vršnjačkom edukacijom protiv digitalnog nasilja" u OŠ"Olga Milošević". Ciljna grupa bili su učenici/ce šestog razreda (tri odeljenja, oko 70 učenika).

Razgovor sa učenicima na temu digitalnog nasilja su vodili edukatori koji su druga godina Palanačke gimnazije Ana Jovanović i Teodora Gavrilović, kao i njihovi mentori Žarko Karadžić i Ivana Lukić.

"Posle dosta radionica na ovu temu sa srednjoškolcima, doživeli smo potpuno drugačiju radnu atmosferu u razgovoru sa osnovcima. Naime učenici šestog razreda su pokazala veću slobodu u razgovoru o ličnim iskustvima i iskustvima njihovih drugara nego što smo ranije sretali kod srednjoškolaca. Mnogi su bez ustezanja do detalja predstavljali problem digitalnog nasilja i priznali da se sa nekim blažim oblicima takvog nasilja sreću gotovo svakodnevno, samo neki kao žrtve nasilja, dok su drugi činili digitalno nasilje nad drugarima iz škole i to najčešće radi zabave, nemajući osećaja o eventualnim posledicama" (iz Izveštaja vršnjačkih edukatora).

I edukatori i učesnici/e su pokazali i zavidan nivo zrelosti i odgovornosti kada je u pitanju pružanje podrške žrtvama nasilja.