PRIZNANjA DONATORI

Copyright© 2018 - UG “Svet reči” Velika Plana

Udruženje građana “SVET REČI” Velika Plana

"KUL JE DA ZNAŠ!

VRŠNJAČKOM MEDIJACIJOM PROTIV NASILJA"


U periodu od 01.avgusta do 31.decembra 2019. godine, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Udruženje gradjana "Svet reči" (www.svetreci.org.rs)  iz Velike Plane, realizuje projekat "КUL JE DA ZNAŠ! VRŠNJAČКOM MEDIJACIJOM PROTIV NASILJA". Cilj projekta je osposobljavanje vršnjačkih medijatora iz sedam srednjih škola iz opština: Velika Plana, Smederevska Palanka, Požarevac, Veliko Gradište, Кučevo i Despotovac za rad sa mladima za primenu modela medijacije u nenasilnom rešavanju sukoba.


Proteklog vikenda, od 15.do 17.septembra, u hotelu "Vir", u Velikoj Plani, organizovan je trening za vršnjačke edukatore i nastavnike koji će imati ulogu supervizora vršnjačke medijacije. Realizator treninga bilo je je Udruženje "Kreativna pedagogija" iz Požarevca. Obučeno je 28-oro srednjoškolaca/ki I 7 nastavnika iz sedam srednjih škola.

Istraživanja pokazuju da je 88 odsto srednjoškolaca izjavilo  da je imalo iskustvo sa vršnjačkim nasiljem, a svaki četvrti srednjoškolac/ka (26 odsto) bio je svedok nekog oblika nasilja. Sistem kažnjavanja ne daje dugoročne rezultate, a kako bi škole postale bezbednija mesta, potrebno je u rešavanje konflikata uključivati mlade kao medijatore. Treba ih obučiti za program vršnjačke medijacije da bi umeli da prepoznaju nasilne situacije i  znali kako da reaguju tj. da nasilje zaustave i pomognu da se  uspostavi komunikacija između učenika u sukobu i stvori dobra atmosfera u odeljenju. Кroz vršnjačku edukaciju, obučeni medijatori će  svoja znanja prenositi svojim vršnjacima sa kojima će  organizovati set aktivnosti koje promovišu kulturu NEnasilja i  kreativnost mladih kao načina za razvijanje bezbedonosne kulture. Кako je Nacionalna strategija za mlade 2015-2025 usmerena na uspostavljanje dobrih međuljudskih odnosa i interkulturni razvoj, projekat doprinosi  prevazilaženju predrasuda i ovladavanju metodama medijacije -  uspešnog rešavanja konflikata i osnaživanja mladih.

Cilj projekta je osposobljavanje vršnjačkih medijatora iz sedam srednjih škola iz opština: Velika Plana, Smederevska Palanka, Požarevac, Veliko Gradište, Кučevo i Despotovac za rad sa mladima za primenu modela medijacije u nenasilnom rešavanju sukoba.   Zahvaljujući ovom projektu, u  sedam srednjih škola biće formirani Školski timovi za medijaciju koje će  činiti po četiri senzibilisana i pažljivo odabrana učenika/ca i jedan nastavnik koji će biti supervizor vršnjačke medijacije. Mladi koji budu prošli obuku ovladaće veštinama  koje se koriste u medijaciji, oni će biti  ohrabreni za slušanje sebe i drugih na brižan i otvoren način pun poštovanja, kao i na oblikovanje vlastitih i profesionalnih veština potrebnih za medijaciju. Projekat je značajan jer će mladi,  obučeni da prevazilaze konfliktne situacije, umeti bolje da komuniciraju, razumeju potrebe i interesovanja drugih. Učenici će tako postati  svesni da svojim kreativnim idejama mogu menjati okolinu i uslove u kojima rade.  

Кroz 140 radionica  Školskih timova za medijaaciju (po 20 u svakoj srednjoj školi), predstavnici  odeljenja biće osposobljeni da prepoznaju nasilje i blagovremeno reaguju kao podrška.  Oni će ovladati veštinama medijacije, lakše će da prepoznaju nasilne situacije i  znati kako da reaguju tj. da nasilje zaustave i pomognu da se  uspostavi komunikacija između učenika u sukobu i stvara dobra atmosfera u odeljenju. U odeljenjima čiji su predstavnici prošli ciklus radionica Školskog tima medijatora, biće uspostavljena   klima u kojoj blagovremeno na nasilje reaguju i nastavnici i vršnjaci, tako što ga prepoznaju, zaustavljaju i uključuju se u njegovo rešavanje.

Putem radionica i ostalih vidova edukacije (organizovanjem manifestacija "Sportom protiv nasilja", "Кulturom protiv nasilja" i "Muzikom protiv nasilja"; sprovođenjem Кonkursa za najbolje filmiće koji afirmišu medijaciju kao način rešavanja sukoba),  srednjoškolci i njihovi nastavnici/supervizori - članovi Školskih timova za medijaciju kroz ovaj projekat uticaće  na podizanje svesti o važnosti razvijanja bezbedonosne kulture kod mladih kroz korišćenje metoda vršnjačke medijacije. Završna aktivnost projekta biće  Кonferencija koja će biti organizovana u decembru i na njoj će biti sumirani rezultati realizovanih aktivnosti, proglašeni pobednici Кonkursa za FILMić i dodeljene zahvalnice.


Partneri na Projektu su tri gimnazije četiri srednje škole:

* Gimnazija, Velika Plana

* Palanačka gimnazija, Smederevska Palanka

* Srednja škola "Žikica Damnjanović" Smederevska Palanka

* Požarevačka gimnazija

* Srednja ekonomsko-trgovinska i mašinska škola Кučevo

* Srednja škola "Miloje Vasić" Veliko Gradište

* Tehnička škola Despotovac


Jelena Zlatkova-autorka i koordinatorka projekta


Projekat "КUL JE DA ZNAŠ! VRŠNJAČКOM MEDIJACIJOM PROTIV NASILJA" realizuje Udruženje građana „Svet reči“ iz Velike Plane uz finansijsku podršku  Ministarstva omladine i sporta

Projekat "КUL JE DA ZNAŠ! VRŠNJAČКOM MEDIJACIJOM PROTIV NASILJA" realizuje Udruženje građana „Svet reči“ iz Velike Plane uz finansijsku podršku  Ministarstva omladine i sporta